Wie is Ilse?


fotoIlse De Keyzer (37) is leerkracht Nederlands en geschiedenis in een middelbare school en geeft les aan leerlingen van 11 tot 14 jaar.   “Het was altijd een van mijn dromen om ooit een boek schrijven, als kind schreef ik al graag.  Een paar jaar geleden besloot ik hier echt werk van te maken en kreeg ik die kans van uitgeverij Clavis.  Wat later was mijn eerste jeugdboek ‘Harde noten’ (Clavis, 2012) een feit.  Dat ‘pesten’ het hoofdthema is van het boek, hoeft niet te verwonderen.  Mijn ervaringen met dit probleem als leerkracht hebben me onbewust wel geïnspireerd om net over dit thema te schrijven.  Als leerkracht weet ik dat pesten helaas veel te vaak voorkomt en het niet gemakkelijk op te lossen is.  Toch zijn alle personages in het boek fictief.  Het hoofdpersonage Kaat moet door de scheiding van haar ouders noodgedwongen naar een andere school, waar ze zich al vlug het buitenbeentje voelt.  De situatie gaat van kwaad naar erger en Kaat voelt zich steeds slechter.  

Mijn tweede boek ‘Papieren vriendin’ ( tevens uitgegeven bij Clavis) borduurt verder op het leven van Kaat. Ze is intussen vijftien en op school loopt het nog steeds niet vlot.  Bovendien is haar enige vriendin Anais naar het buitenland verhuisd.  Wat zou ze haar graag vertellen over de knappe Sam, over haar oma… Kaat isoleert zich en besluit haar kleine en grote geheimen dan maar toe te vertrouwen aan haar dagboek… ‘Papieren vriendin’ is geschreven in dagboekvorm, waardoor de lezer zich goed kan inleven in de ik-persoon.  Het is geschikt voor lezers van 13 tot 15 jaar.  Het gaat net als mijn eerste boek over pesten, maar ook over vriendschap, verliefd worden, zelfverwonding, afscheid nemen… Ook met dit boek wil ik aantonen hoe ver pesten kan gaan.    

Sinds 2015  ligt ‘ Het bord in de doos’ in de winkel, mijn derde ( spannende!) jeugdboek over… geesten oproepen.  Vanaf januari 2016 wordt het toneelstuk over pesten ‘ Harde noten’, gebaseerd op mijn eerste twee boeken, gespeeld voor scholen in Vlaanderen en Nederland.  Het stuk behandelt het hoe en waarom van pesten en is geschreven op maat van leerlingen.  We krijgen erg veel positieve reacties en ook in de geschreven pers kreeg het stuk al heel wat aandacht.

In september 2017 verschijnt Teckel Tokkel, mijn eerste kinderboek, in samenwerking met illustrator Ina Hallemans.  Het voorleesboek over een ondeugende teckel is gebaseerd op mijn eigen hondje.  Tokkel heeft ook een eigen FB-pagina.

Rond die periode ligt ook Graf DK62 in de winkel, een spannende thriller voor young adults over Leuvense studenten die het graf van Toetanchamon bezoeken.

Voor meer informatie over mijn boeken en activiteiten verwijs ik graag naar mijn Facebook-pagina.

Veel leesplezier. “

Ilse De Keyzer Ik twijfel of ik alles wat ik denk zou neerschrijven.  Alles, maar dan ook alles.  Stel dat iemand het vindt… ( uit: Papieren vriendin)

 

foto: JH